Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi..

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Korkusuz-Amed
ADMİN
ADMİN
Korkusuz-Amed


Mesaj Sayısı : 240
Kayıt tarihi : 16/04/09
Yaş : 33
Nerden : Diyarbakır

Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Empty
MesajKonu: Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi..   Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Icon_minitimeCuma Nis. 17, 2009 12:06 am

S.A.


Arkadaşlar, biraz baktım, bu bölümde ağ sistemleri ile ilgili çok güzel bilgiler verilmiş, 26 sayfaya yakın topic açılmış (maalesef hepsini inceleyemedim), bazıları bilgi veriyor ekserisi yardım talebi, sorun çözümü ile ilgili..

Biraz bu ’AĞ’ konularının uygulama tarafına da bakalım istedim, genellikle orta segmentte yer alan şirketlerde ’AĞ’ lar, günün ihtiyaçlarına göre ve zaruretler doğrultusunda hep sonradan eklemeler şeklinde şekilleniyorlar; yeni bir ofis kuruldu, iki pc, bir switch 2-5 metre cat5 kablo (..), bir de RJ pensesi varsa, ’al sana network’ şeklinde oluyor.. ADSL alındımı şirkete, işte dünyaya da açıldı.. Ne zaman çalışanlardan biri kullandığı pc’nin veya (genellikle amiri de memuru da kendi olan) sistem sorumlusu bir sunucunun masaüstünde, içinde ’Ben filanca HACER -evet HACER yazdım-, ahanda buradaydım’ yazılı bir metin dosyası bulunca şirketin mini mini bir firewall’u oluyor, satan gelip kuruyor, kuran başta ayarlıyor, sonra sorumlu arkadaş başlıyor araştırmaya, kendini yetiştiriyor, bir şeyler öğreniyor ama işten ayrılınca yerini alan ayrılanın ilk hali gibiyse sistem bir muamma oluyor.. Hangi kablo nereden çekildi, hangi aygıtın hangi portuna bağlı, firewall varmış, acaba nerede, bu sunucunun görevi neydi, mailler niye çalışmıyor, genel müdür dün’e kadar internete çıkabiliyordu, bügün MSN’i niye açılmıyor acaba (geçen gün formatlamıştık kullandığı bilgisayarı, sanırım IP bazlı bir kural varmış firewall’da) gibi atraksiyonlar ve -yine- günü kurtaran çözmler silsilesi başlıyor..

Bütün bunları aşmanın yolu ya sistemi kurarken önce TASARLAMAK, tasarımı dökümante etmek öyle kurmak yada -bu şansımız yoksa- teslim aldığımız sistemin kurulu durumunu önce analiz etmek, mevcudu dökümante etmek ve bu aşamadan sonra sistem amacı doğrultusunda iyileştirme amaçlı tasarımlar yapmak, (çalışırlığını bozmadan) yeni tasarımı adım adım hayata geçirmek (elbette bütçeyi de yöneterek, [tabi bütçe diye bir şey de varsa Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Smiley] ) her yeni uygulamayı bıkmadan dökümante ederek, YÖNETİLEBİLİR bir sistem sahibi olmaktan geçiyor..

Akla parça parça oluşmuş bir sistem için neden bu kadar uğraşalım, hem dökümante edersek şirket için vazgeçilebilirliğimiz artar (değilmi ya, düzeyi daha düşük biri gelir bütün bu dökümanlarla sistemi anlar yönetir, şirket de maliyet indirmiş olur, kendi bindiğimiz dalı mı keselim) gibi düşünceler gelebilir.. Muhtemelen de bu düşüncelerde haklılık payı var ve hatta ’akla gelen başa gelir’ mekanizması da çalışacaktır.. Ama arkadaşlar, bütün bunları yapmak ÖNCE KENDİMİZ İÇİNdir.. Böyle bir çalışmayı yapıp altından kalkabilmek az bir deneyim değildir ve her zaman fırsat olmayabilir, unutulmamalı ki, akla gelen başa gelse bile, sonraki iş arayışında ’SİSTEMİNİ DÖKÜMANTE EDEBİLMİŞ VE YÖNETİLEBİLİR DURUMA GETİRMİŞ’ birisi olarak kendi düzeyini arttırmış biri olarak çıkacaktır iş verenin karşısına..

Bunu yapmamanın etik olmayan tarafı da, bir iş yerinde çalışmanın en yalın hali ile ticari bir sözleşme ile olması ve satıcının sattığının HİZMET, buna karşılık ödenenin de adı maaş olan PARA olması, bu alış-veriş ilişkisinde de tarafların tahhütlerine sadık kalmaları en temel kriter olması esasıyla; taahhüde karşı sadakatin de ihanetin de tarafların KENDİLERİni ifade etmesi noktasında düşünüldüğünde, kendini; bütün parasını PATRON denen şahsın ödediği (yani kendi malı olmayan) bir sistemin, uzmanlığı alanına giren sırlarını MAL’ın sahibinden saklayarak VAZGEÇİLMEZ kılmaktır.. Bu acizlik ifadesidir, kendine güveni olmayan çaresizlerin sığınma kapısıdır..


Neyse, meselenin hikaye tarafını uzatmayayım.. Bu başlık altında bir sistem nasıl tasarlanır, nasıl dökümante edilir, nasıl yönetilir konularının bir ’workshop’unu yapmaya çalışacağız..
Ben, bunu yapmanın ZARURETİNE inanıyorum sadece, bu konuda UZMAN filan değilim -hepten boş da değilim, yanlış anlaşılmasın Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Smiley - ama hayali bir şirket kuracağız, bu şirketin bir çalışma senaryosu olacak, bu senaryoya uygun bir altyapı ihtiyacı ortaya çıkacak ve bu altyapıyı hepbirlikte tasarlamaya çalışacağız.. Tasarım tamam olunca fayda-maliyet analizi ile ağ cihazlarını seçecek ve konfigürasyon ihtiyaçlarını ortaya çıkartıp, sanki cihazları almış gibi (umarım ortaya çıkacak cihazları reelde kullananlar olur aramızda) ayarlayacak ve sistemin sigortasını kaldırıp enerji vermeden önce dökümante edeceğiz.. Bütün bunları yaparken bir taraftan da sorumlusu olduğumuz sistemlere, burada ortaya çıkan yaklaşımların penceresinden bakarak gözden geçireceğiz.. Bütün bunları ZATEN yapanların, bu çalışmayı yönlendirmelerini, bu konudaki tecrübelerini paylaşmalarını bekliyoruz..


Bu konunun bir sonraki mesajında hayali şirketle ilgili bilgiler olacak, özel olarak isteğim, bu konuya gereksiz -lazımdı bu çalışma, geç bile kaldı, ne gerek var, boş iş v.s.- gibi mesajlar yazılmasın, zeten silinecekleri bir tarafa, yazanı da cezalanır.. İlgilenmeyen okumasın, ilgilenen katılır, paylaşacak bir şeyi olmayan istiyorsa okur istemezse okumaz.. Ötesi yok..


Selametle..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mezbam.yetkinforum.com
Korkusuz-Amed
ADMİN
ADMİN
Korkusuz-Amed


Mesaj Sayısı : 240
Kayıt tarihi : 16/04/09
Yaş : 33
Nerden : Diyarbakır

Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Empty
MesajKonu: Geri: Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi..   Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Icon_minitimeCuma Nis. 17, 2009 12:07 am

Evet, şirketimizin adı ’XYZ Üretim San. TİC. A.Ş.’.

Merkezi Ankara’da ve merkez ofislerin yanısıra kritik üretimin yapıldığı fabrikası, fabrikaya yaklaşık 2 km. mesafede ana dağıtım deposu, İstanbul (Hadımköy)’de kiralık bir tesisde faaliyet gösteren ikinci bir fabrikası, yine İstanbul (Mecidiyeköy)’de dış ticaret faaliyetlerini de yöneten büyükçe bir ofisi bulunuyor.. Sanayileşmesi teşvik edilen bölgede bulunduğu için Kütahya’da kurulmuş, ABC Üretim Yardımcı Malz. Sanayii Tic. A.Ş. adı altında bir üretim tesisi daha bulunuyor..

Yurt içi tesislerinin yanısıra Amerika başta olmak üzere ihracat kotalarının aşılması ve bu devletin sağladığı vergi avantajları nedeniyle Ürdün’de bulunan bir serbest bölgede, toplam üretimde önemli bir yer tutan bazı ürün gruplarının -finish- üretiminin yapıldığı bir tesisi daha bulunuyor..

Son olarak Amerika, İngiltere ve Rusya’da pazarlama ofisleri ve sınırlı stok alanları, Arjantin, Güney Afrika Cumh. ve Tayland’da irtibat büroları bulunuyor..


***************************************************


Şimdi, lokasyonları ve bizim ilgi alanımıza giren kaynak ihtiyaçlarını sıralarsak;

1- Ankara merkez ofiste; 128 pc, avuçiçi cihazlar ile mobil çalışabilen 35 üst düzey yönetici, yurtiçi dağıtım ağına servis veren ve GPRS gibi bir teknoloji ile merkezi yazılıma online bağlanıp satış ve konsinye stok hareketi, fatura & irsaliye gibi belgeler de hazırlaması gereken 75 sevkıyat aracı bulunuyor.. Şirket bu araçları ’Araç Takip Sistemi’ ile gerçek zamanlı olarak takip ediyor.. Merkez ofiste her katta 2’şer adet olmak üzere ağ yazıcıları bulunuyor, bu yazıcılar çok işlevli (yani fotokopi, tarayıcı gibi işlevleri var) ve merkezi fax sunucuya bağlı olarak fax ile iletilecek yazılı belgelerin taranmasında da kullanılıyorlar, üst düzey çalışanlar dışında sadece muhasebe biriminde defter dökümünde kullanılan 3 yüksek hacimli nokta vuruşlu yazıcı, 10 adet fatura gibi evrak yazımında kullanılan 132 kolon nokta vuruşlu yazıcı mevcut.. Üst düzey çalışan yöneticilerden 16’sında deskjet diğerlerinde laserjet yazıcılar bulunuyor.. Şirketin kullandığı merkezi Üretim Yönetim yazılımının üzerinde koştuğu yazılım, 1 veri tabanı + 6 uygulama sunucusu üzerinde çalışıyor. Şirket aynı zamanda dahili WEB ve ayrı bir mail sunucusuna sahip, mail sunucusunda aynı zamanda FAX sunucu yazılımı da çalışıyor..

2- Ankara fabrikada 45’i ofislerde, 32’si üretim hatlarında olmak üzere 77 sabit pc bulunuyor, fabrika müdürü ve kendisine bağlı olan 8 birim müdürünün deskjet yazıcıları, her ofiste bir tane olmak üzere 6 laserjet yazıcı, kalite kontrol laboratuvarında bulunan elektronik mikroskop sistemine bağlı 1 fotoyazıcı ile üretimi tamamlanan ürünlerin etiketlenmesinde kullanılan 6 endüstriyel barkod yazıcı bulunyor.. Bu fabrikada hammadde girişi, mamul sevkıyatı gibi stok hareketlerinde 12 RF elterminali kullanılıyor.. Bu el terminalleri ana sunucusu merkez ofislerde bulunan Üretim Yönetim yazılımına bağlanarak çalışıyorlar..

3- Fabrikaya 2 km. mesafedeki ana depoda stok operasyonları için 6 RF terminal, 3 adet sabit pc ve 3 adet nokta vuruşlu, 1 adet laserjet yazıcı bulunuyor.. Ana depodaki bütün stok ve evrak operasyonları şirket merkezinde çalışan Üretim Yönetim yazılımı üzerinde gerçekleşiyor..

4- İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan ofiste 20 adet pc ve 8 yazıcı bulunuyor.. Bütün evrak operasyonu ve fax&mail iletişimi Ankara merkez ofis üzerinden gerçekleşiyor..

5- İstanbul Hadımköy tesislerinde 1 fabrika müdürü, 6 üretim müdürü ve 40 ofis çalışanı var, yöneticilerde bireysel deskjet yazıcılar, her ofiste 1 adet olmak üzere 7 laserjet yazıcı bulunuyor.. Üretim hatlarında 28 pc kullanılıyor, bu pc’lerden hat sonlarında bulunan 5 tanesine endüstriyel barkod yazıcılar bağlı. Evrak hazırlama için 4 nokta vuruşlu yazıcı, stok hareketleri için 8 RF el terminali çalışıyor.. Kalite laboratuvarında 1 adet fotoyazıcı bulunuyor..

6- Kütahya’da bulunan üretim tesisinin profili daha düşük, fabrika müdürü ve yönetim kadrosu toplam 5 yönetici ve 20 ofis çalışanı, yöneticilere ait 1’er deskjet ve ofis çalışanlarının kullandığı 3 laserjet yazıcı, kalite kontrol laboratuvarında bir fotoyazıcı var. Stok operasyonları için 6 RF el terminali, evrak hazırlamak için 2 nokta vuruşlu yazıcı, üretim hattı sonunda etiket basmak için kullanılan 3 etiket yazıcı bulunmakta.. Üretimden veri girişi için 7 pc kullanılıyor..

7- Ürdün’de kurulu tesisin profili Kütahya tesislerinin profiline çok benziyor, yönetim kadrosu için toplam 9 pc ve deskjet yazıcı, 26 ofis çalışanı ve 6 laserjet yazıcı, üretim tarafında 20 pc ve 4 endüstriyel barkod yazıcı bulunuyor.. Stok operasyonları bu tesiste de RF el terminalleri ile yapılıyor, toplam terminal sayısı 10. Bu tesiste kullanılan nokta vuruşlu yazıcı sayısı 8.

8- Yurt dışı pazarlama ofislerinin tamamı aynı profile sahip, her birinde yöneticisi dahil 10 çalışan var, yöneticinin kendi deskjet yazıcısı, diğer çalışanların ortak kullandığı ağ yazıcısı olarak çalışan alt düzey birer laserjet bulunuyor.. Stok alanlarında 1’er pc ve 2’şer RF el terminali kullanılıyor..

9- Diğer yurtdışı irtibat bürolarında 1 yönetici ve 2 ofis çalışanı görevli, her bir büro için 1’er renkli laserjet yazıcı kullanılıyor..


------------------

Şirketin kullandığı altyapı servisleri;

1- Bütün lokasyonlarda internet hizmeti kullanılıyor ve hizmet sabit veri hatları sayesinde Ankara’da bulunan merkezi internet bağlantısı üzerinden servis alıyorlar.. İnternet kullanımında kesin bir yetkilendirme kullanılıyor ve bütün erişim trafiği izlenerek log’lanıyor..

2- Operasyonel pc’ler ve RF el terminalleri dışında bilgisayar kullanan bütün çalışanlar e-posta kullanıyor, merkezi bir e-posta sunucu kullanılıyor ve e-posta sunucu yazılımı bir veritabanı kullanarak bütün iletişim merkezi olarak depolanıyor, kullanıcı isterse lokal olarak arşivleme yapabiliyor.. E-posta kullanıcılarından sadece İZİN VERİLENLER dış dünyaya e-posta gönderebiliyor, diğerleri sadece şirket içi iletişimde kullanabiliyor..

3- Bütün pc ve RF el terminalleri merkezi Üretim Yönetimi yazılımına erişim sağlıyor.. RF terminaller bir terminal sunucuya bağlanarak uygulamayı çalıştırıyor..

4- RF terminaller ağ erişimini kablosuz bağlantı noktaları yardımıyla sağlıyor, dolayısıyla erişim noktalarında güvenli iletişim kanalı kullanılıyor ve dış bağlantıya izin verilmiyor..



****************************************************
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mezbam.yetkinforum.com
Korkusuz-Amed
ADMİN
ADMİN
Korkusuz-Amed


Mesaj Sayısı : 240
Kayıt tarihi : 16/04/09
Yaş : 33
Nerden : Diyarbakır

Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Empty
MesajKonu: Geri: Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi..   Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Icon_minitimeCuma Nis. 17, 2009 12:07 am

Evet, şirket profilinden de anlaşılacağı üzere zaten çalışmakta olan bir sistem devralmışız, ama ne nerede çalışıyor haliyle bilmiyoruz.. Bazı şeyler isteniyor (yani ’yok’lar), bazı servisler çalışıyor (yani ’var’lar)..

Biz sistemin çalışır durumda olmasından ziyade sistemi yönetebilmeyi istiyoruz.. Ayrıca teknik kadromuz da oldukça kısıtlı olduğundan (ve hemen her şey Ankara merkezde kümelendiğinden) yönetmek için çok fazla çabalamamamız gerek, merkezdeyiz ve buradan her şeyi yönetebilmeliyiz, bunu yaparken de masamızdan kalkmamız gerekmemeli..


Önce sistemimizi tanımalıyız;


1- Donanım envanterimiz nedir..?

2- Blok topolojimiz nasıl..?

3- Lokalde, omurga altyapının GIGABIT çalışması gerekiyor, widearea’da bütün bağlantılarımız yedeklenmeli, mevcut olması gereken veya senaryoda yazmayıp ihtiyaçlara göre olması gereken ana sistem cihazlarımız neler..?

4- Widearea topolojimiz nedir..?

5- Veri güvenliğimiz için neler yapmalıyız..?

6- Ağ’ımız dış dünyaya açık olacak, iletişim güvenliğimiz için neler gerekiyor..

7- Ağ kaynaklarını kullanan servisler hangileri..?

8- Bu servislerin sürekliliği için neler gerekli..?

9- Üretim Yönetim yazılımını çalıştıran sunuclar dağıtık, çok katmanlı bir yapıya sahip, bu sunucular (ın kendileri) arasında nasıl bir altyapı oluşturmalıyız ki, kendi aralarında çok fazla olduğu anlaşılan veri trafiği ağ genelini bloke etmesin..?

10- Bütün bilgisayar kullanıcılarına ait veriler mutlaka yedeklenmeli ama yüzlerce bilgisayara ait bu sistemde bunu kullanıcı inisiyatifine bırakamayız, nasıl tamamını kimsenin ruhu bile duymadan yedekleyebiliriz..?

11- Yöneticiler dışında (onların da sadece bir bölümü) hiç kimsenin kullandığı bilgisayara bizim bilgimiz dışında yazılım yüklemesini istemiyoruz, malum, su uyur BSA uyumaz, lisanslı yazılım kullanmak ve sadece ihtiyacımız olan yazılımları kullanmak çok önemli, bunu sağlamak için nasıl bir yapı oluşturmalıyız..?

12- Antivirüs yazılımı her pc ve sunucuda mutlaka çalışmalı ve her güncelleme (antivirüs + OS) mutlaka yapılmalı, yüzlerce pc ile tek tek güncelleme yapamayacağımıza göre ne yapmalıyız..?

13- Kullanıcılara ait bilgisayarlardaki veriler çok değerli, son yedeklemeden sonra (büyük olasılıkla gece yarısında yapılmıştı) ortaya çıkabilecek bir disk arızası bile çok canımızı yakabilir, kaybı en aza indirmek için ne yapabiliriz..?


**********************************************************


Şimdilik aklıma gelen liste bunlar, arada gelecek fikirlere ve ortaya çıkacak yeni durumlara göre güncelleriz.. Son olarak kadromuzdan bahsedelim;

1- Ankara merkezde biz (kendimiz) ve bize bağlı çalışan 2 teknisyen, fabrikada çalışan 1 teknisyen bulunuyor.. Fabrikada çalışan teknisyen ihtiyaç olması halinde ana depoya da hizmet veriyor..

2- İstanbul fabrikada 1 teknisyen bulunuyor, bu arkadaş Mecidiyeköy’deki ofise de hizmet veriyor..


Kütahya’daki fabrikada ve Ürdün’deki fabrikada bize bağlı teknisyen bulunmuyor, Kütahya’da bilgisayarla haşır-neşir olmuş bir arkadaş acil durumlarda bizden telefonla destek alarak yardımcı oluyor.. Ürdün tesisinde ise durum daha vahim, ofis yazılımları ve internet ile tanışık bir arkadaş var ama dilimizden çok anlamıyor, zaten Ürdün’de bulabileceğimiz en teknik eleman elektrik teknisyeni, iyi kötü RJ45 soketi bağlamayı öğrenmiş..


Ne tanıdık bir manzara değilmi.. Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Smiley
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mezbam.yetkinforum.com
Mahsun
ADMİN
ADMİN
Mahsun


Mesaj Sayısı : 232
Kayıt tarihi : 16/04/09
Nerden : BAKKALDAN:)

Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Empty
MesajKonu: Geri: Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi..   Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi.. Icon_minitimePaz Nis. 19, 2009 6:40 pm

affraid
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Ağ & Sistem Tasarımı & Yönetimi..
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: BILGISAYAR KATEGORISI :: Network ve Güvenlik-
Buraya geçin: